InWaterland is altijd wat te doen!
InWaterland.nl

InWaterland.nl
Er is altijd wat te doen!

Watergang

Een Wandeling door Watergang

Een Wandeling door Watergang. door InWaterland via Vimeo.


Watergang, één van de kleinste kernen in Waterland. Dit landelijke plekje ligt ingeklemd tussen Ilpendam en Het Schouw. Wij maakten er tijdens een zonnige dag een wandelingetje.


Verleden


Watergang ligt ten noorden van Amsterdam en heeft totaal ruim 400 inwoners. Het is een ontginningsnederzetting langs een ontwateringssloot die evenwijdig loopt met het Noord-Hollands kanaal.

De Dorpsstraat is de smalste dorpsstraat van Nederland en kenmerkend zijn de zwart geteerde hooihuizen.


In 1640 kreeg Watergang toestemming om een kerk te bouwen, inclusief een kerkhof. In 1642 was de Hervormde Kerk klaar. Het was een bijzondere kerk geworden in de vorm van een halve tienhoek. Rond 1980 werd de kerk gerestaureerd en werd onder meer de houten toren geheel vervangen.

De eikenhouten preekstoel is 17e eeuws en is voorzien van vijf panelen die De boodschap aan Maria, De Aanbidding van de herders, De Doop van Johannes, Johannes de Doper en de Aanbidding door de Wijzen voorstellen.


Uit het laatste deel van de 18e eeuw stamt het doophek met daarop een afbeelding van het Wapen van Waterland, waarin een zwaan. Aan het plafond bevindt zich een kerkscheepje uit de 17e eeuw dat wordt toegeschreven aan Pieter Vroom, een zeevarende inwoner van Watergang, die als slaaf verkocht zou zijn door Barbarijse zeerovers. Dankzij zijn dorpsgenoten, die hem vrijkochten, bleef Vroom niet zijn verdere leven slaaf. Als dank zou Vroom het scheepje gemaakt hebben en aan de kerk geschonken. Het kleine pijporgel komt oorspronkelijk uit de Lutherse Kerk van De Rijp en werd door de Amsterdamse orgelbouwer Hermanus Knipscheep Senior gebouwd.


Heden


Watergang heeft slechts een paar honderd inwoners, maar mag zich verheugen in relatief veel bedrijvigheid. Op het kleine industrieterrein is onder meer een Direct Mailbedrijf en een keuken- en tegelhandel gevestigd. Ook een autohandel en Boretti, leverancier van keukenapparatuur, hebben een vestiging in Watergang.


Het dorp is een ideaal uitgangspunt om Waterland per fiets of kano te verkennen.


Bron onder meer Wikipedia

Tip:

Watergang.info.

Wat gebeurt er, en wat gaat er gebeuren, in Watergang. Op deze site kunt u het vinden

De Nieuwe Boet-Watergang.

Buurthuis "De nieuwe Boet" is het kloppend van Watergang. Een biertje aan de bar, vergaderingen en geregeld bekend rock-and-rollmiddagen.