InWaterland is altijd wat te doen!
InWaterland.nl

InWaterland.nl
Er is altijd wat te doen!

Uitdam

Een Rondje Uitdam

Een Rondje Uitdam van InWaterland via Vimeo.


Verleden


Uitdam is een van de kleinere gehuchten in Waterland. Het inwonersaantal schommelt rondom de 200 inwoners. Het plaatsje heeft wel een eigen kerk die in 1937 is gebouwd. In de 17e eeuw was Uitdam ook in het bezit van een Hervormde kerk, maar deze werd in 1836 gesloopt.

De volgende kerk werd in 1843 gebouwd maar ook deze werd, zo rond 1903, een prooi van de slopershamer.

De huidige kerk heeft een mooi orgel, gebouwd in 1982 door de Zaandamse orgelmaker Flentrop.

Tot 1830 behoorde Uitdam tot de gemeente Zuiderwoude en Uitdam, vervolgens werd deze gemeente bij de gemeente Broek in Waterland gevoegd om tenslotte in 1991 onderdeel van de nieuwe gemeente Waterland te worden.

Het dorpje is in de 13e eeuw ontstaan en stond bekend als Uutdam. Aangenomen wordt dat deze plaatsnaam duidt op het feit dat de dam aan de buitenzijde van de zeekust ligt. Ook wordt soms veronderstelt dat het de uiterste dam was die aangelegd was. Groot is de plaats nooit geworden maar in de VOC-tijd werd er veel inkomen binnengehaald.

De inwoners van Uitdam waren in die tijd eigenaren en bestuurders van de scheepkamelen die de grote koopvaardijschepen over de ondiepte bij Pampus voeren naar de Amsterdamse havens. Deze inkomstenbron werd na de aanleg van het Noord-Hollands kanaal, begin 19e eeuw, steeds minder.


Toerisme en veelteelt


Nadat de inkomsten uit de scheepvaart waren teruggelopen legde Uitdam zich, samen met Marken, toe op het opkomende toerisme, maar ook de landbouw kwam sterk op. Anno 2015 werd gestart met de bouw van een groot vakantiepark, compleet met restaurant, sauna en zwembad. Meteen na de opening bleek het een groot succes.


Nog steeds is echter nog goed zichtbaar dat Uitdam een grote agrarische achtergrond heeft.


RampenIn de nacht van 13 op 14 janauri 1916 brak de dijk, die onder meer Uitdam beschemde tegen het water van de Zuiderzee, door. Het gevolg was één van de grootste watersnoodrampen ooit in de provincie Noord-Holland. Het duurde maanden voordat de gebieden rondom Uitdam weer droog waren.


Heden


In oktober 1957 werden Marken en Uitdam door een dijk met elkaar verbonden. Marken was vanaf die datum geen eiland meer en voor Uitdam betekende de dijk groei van het toerisme. Zo kwam er een jachthaven en een camping, compleet met zwembad.


Filmpje


Op YouTube vonden we een filmpje van Uitdam. De filmer "Rob H te A" doorkruist de hoofdstraat van Uitdam.Bron: Wikipedia.

Tip:

Poort van Amsterdam-Uitdam..

De Poort van Amsterdam. Het door Europarcs gebouwde grote vakantiepark in Uitdam.

Sailselect-Uitdam.

Waterland heeft een rijke zeilgeschiedenis. Bij Sailselect maakt en repareert met deze zeilen.