InWaterland is altijd wat te doen!
InWaterland.nl

InWaterland.nl
Er is altijd wat te doen!

Overleek

Een Rondje Overleek

Een Rondje Overleek. door InWaterland via Vimeo.


Vanaf het Oudelandsdijkje over de smalle, maar bijzonder fraaie, weg door Overleek richting Monnickendam.

Onderweg, behalve veel agrarisch gebied, een Bed-and-Breakfast, een populaire theetuin waar bootjes gehuurd kunnen worden en een prima high-tea genuttigd, een houthandel en een herdenkingsmonument.


Verleden


De naam Overleek is waarschijnlijk genoemd naar een water "De Leek" genaamd. Ook bestaat de mogelijkheid dat een toenmalige weg, de Overleekgouw, uiteindelijk zorgde voor de naam van het gebied dat nu als Overleek bekend staat. Overleek ligt van oorsprong in het Rietbroek, waar ook Monnikenbroek toe behoort. Deze laatste is genoemd naar naar een monnikenklooster dat rondom de 15e eeuw hier gevestigd was.

Overleek ligt aan de westkant van het Monnikenmeer, een meer dat tegen het eind van de 19e eeuw werd drooggelegd. Aan de oostkant van Overleek is Monnickendam gelegen. Voor de droogmaking kon amper van echte bewoning worden gesproken. Na de drooglegging kwam hier langzaam verandering in. In 1840 bestond Groot- en Klein-Overleek te samen uit slechts 14 huizen, waar totaal 66 mensen woonden.


De veelal agrarische woongemeenschap heeft in een water langs de doorvoerweg een klein monument opgericht ter nagedachtenis van een piloot die in 1941 neerstortte nabij Overleek.


Heden


Sinds het eind van de 20e eeuw wordt Overleek wel een gehucht genoemd maar de gemeente Waterland spreekt over een van haar "kernen". Formeel valt de gehele bevolking van Overleek onder de stad Monnickendam.

Heden bestaat Overleek uit zo'n 30 woningen en heeft ongeveer 80 inwoners.


Overleek is dus één van de kleinste (zo niet de kleinste) kernen van Waterland. Behalve een aantal boerderijen heeft het een aantrekkelijke theetuin met uitzicht over de weilanden en sloten en een boerderijhotel, de Overleekse Hoeve genaamd. Verder is er een houthandel gevestigd.


De veelal langsfietsende toeristen hebben bovendien de mogelijkheid om een elektrische fluisterboot te huren om de sloten en vaarten van Waterland op een millieuvriendelijke manier te verkennen.

Bron: Wikipedia

Tip:

Houthandel Terra-Overleek.

Bekend in de regio, maar op een plek gevestigd waar je het niet verwacht isHouthandel Terra gevestigd.

Theetuin Overleek-Overleek.

High-Tra, een lekkere lunch en varen met fluisterbootjes. Het kan allemaal in de Overleekse Theetuin.