InWaterland is altijd wat te doen!
InWaterland.nl

InWaterland.nl
Er is altijd wat te doen!

Ilpendam

Een Rondje Ilpendam

Een Rondje Ilpendam from InWaterland on Vimeo.


Tussen Het Schouw en Purmerend ligt Ilpendam bekend van onder meer het jaarlijkse Parckpop-festival, Bevrijdingspop en natuurlijk Café Het Wapen van Ilpendam dat samen met het Dorpshuis het culturele hart van het dorp is.


De afgelopen jaren mag ook de Ronde van Ilpendam zich in steeds mee belangstelling verheugen. Wandelen, hardlopen en fietsen over verschillende afstanden, het kan allemaal tijdens dit evenement.


Verleden


Ilpendam, met haar ongeveer 1.900 inwoners, is ontstaan in de 12e eeuw toen een dam werd gelegd in het riviertje "De Ilp". Ilpendam is ontstaan als ontginningnederzetting. Met behulp van windmolens kwam de afwatering tot stand en konden stukken land ontgonnen worden.
Het agrarische dorp werd rond 1850 belangrijk omdat het, omringd door water, een goede tussenstop was bij het vervoer van goederen over het water.


In de 17e eeuw werd de trekvaart tussen Amsterdam en Purmerend aangelegd. Later werd deze vaart onderdeel van het Noord-Hollands Kanaal. Het dorp profiteerde van de economische groei van Amsterdam en de trekvaart, omdat er een grote afzetmarkt was voor de agrarische produkten die vanuit Ilpendam op de markt werden gebracht.


Heden


Tot 1991 was Ilpendam een zelfstandige gemeente. Het grondgebied werd in dat jaar bij de nieuwe gemeente Waterland gevoegd. Een ander deel ging op in de gemeente Landsmeer, aan de ander kant van het Noord-Hollands Kanaal gelegen. Tussen Ilpendam en Landsmeer vaart nog steeds een pontje heen-en-weer.


Het dorp heeft zowel een Rooms-Katholieke als een Hervormde kerk. Deze laatste kerk heeft een uit 1728 daterend orgel dat door Nicolaas Adolf Willembroek eigenlijk gebouwd werd voor de Grote Kerk van De Rijp. In 1855 werd dit orgel aan de gemeente Ilpendam verkocht.


Bekend is ook een uit 1959 woonhuis dat door Gerrit Rieveld is ontworpen. Ook het jaarlijkse ParckPop muziekfestival is regionaal zeer bekend.


Bron: Wikipedia

Tip:

Het Wapen van Ilpendam-Ilpendam

Het Wapen van Ilpendam, muzikaal en alcoholistisch centrum van Ilpendam.